Publisert av: fanteliv | 07.07.11

Nordsjøen

Det å ligge et sted å vente på vær, kan være temmelig frustrerende greier. På denne strekningen har vi ikke brukt Frivind, så det ble opp til oss selv å finne et passende værvindu.

En ting som sies om Nordsjøen er at man må regne med en kuling på vei over. Selv om det ikke er lange strekningen, og ikke tar mer enn 2-3 dager, slipper man sjelden unna. Da gjelder det bare å vente til man i vertfall får den i riktig retning.  En annen ting man må regne med i Nordsjøen er store og krappe bølger. Rotete sjø som kaster båten hit og dit. Og sist med ikke minst, mye trafikk!

Nordsjøen skuffet heller ikke oss. Alle komponentene var høyst tilstedeværende.

Vi hadde egentlig bestemt oss for å bli liggende noen dager å vente på Avventura. Aries og Dina fra Os skulle videre til Shetland og HarryZ mot Stavanger. Men da dagen kom og de skulle reise, ombestemte vi oss rask og reise sammen med HarryZ. Vi så at det kunne bli mange dager å vente, hvis vi ble liggende.

Turen startet med motvind ut den laaaaange fjorden fra Inverness. Dermed ble de motorkjøring. På kvelden fikk vi en tekstmelding hjemmefra som fortalte at all trafikk til plattformene i Nordsjøen var stanset på grunn av dårlig vær. Ooops, var det noe vi hadde gått glipp av?

Da var det greit å ha Erik som jobber i Helikopterservice i HarryZ. En telefon senere var vi oppdatert fra de sikreste kilder, og dette været var ikke noe som kom til å ramme oss.

Utover natten roet vinden seg og forsvant etter hvert helt. Dag 2 opprant med en soloppgang vi ikke har sett maken til på hele turen! Dagen fortsatte med nydelig vær og bikinien kunne endelig komme frem igjen. Den har vært pakket bort siden vi forlot Karibien! Havblikk og skyfri himmel, var vel mer enn vi hadde forventet oss. Langs Norskekysten hadde de et regnvær de sjelden har opplevd maken til på Sør-Vestlandet!

Vi fikk også vært vitne til noen delfinshow av dimensjoner. Mengder med STORE delfiner hoppet og spratt rundt båten flere ganger i løpet av dagen. En kjempe fin avskjed til havet.

Det er en utrolig opplevelse å kunne seile døgnet rundt i juni. Nattevaktene går som en lek, det blir jo ikke mørkt! Noe som helt klart er en fordel når man skal forsere Nordsjøen. Vi som har seilt på Atlanterhavet og kanskje møtt en båt i døgnet, opplever nok trafikken i Nordsjøen som ekstra stor. Det var båter og plattformer over alt, og en aktiv trafikk på VHFen. Her var det veldig greit å ha AIS om bord. Både fordi vi hadde full kontroll på skipene og fordi vi vet at vi blir sett. En gang ble vi kalt opp og bedt om å flytte oss. Da var det et skip som fraktet kabler som trengte plass rundt seg. Ikke mindre enn 2 nm foran og på begge sidene, og 5 nm bak! Hvor skulle vi gjøre av oss da? Ble til slutt enige om at det nok var lettere at de satte ned farten og slapp oss forbi foran dem. De var et følge på 1 vaktbåt, frakteskipet og en følge båt bak! Slik høflighet møter man nok ikke så ofte.

På ett tidspunkt var det ikke mindre enn 14 skip og plattformer rundt oss. Da nytter det ikke å ta en blund på nattvakten.  

Med dag kom kulingen. Vinden økte mer og mer. Her var det bare å sette et ekstra rev. Med vind, kommer som kjent bølger, akkurat som forventet. Vi hadde enda ikke helt bestemt oss for hvor vi ville gå inn til Norskekysten. Så på værmeldingen at det var meldt opp til sterk kuling lenger sør, og valgte derfor å gå videre med HarryZ til Kvitsøy.

31 timer etter avreise fra Inverness, surfet vi inn til Kvitsøy og Norge med kulingen i hekken. Kjempe gøy!

Vi spratt champagnen og ble enige om at jammen har vi vært tøffe, flinke, heldige og er utrolig stolte av oss selv, båten og ikke minst barna!!!!!!

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: